Навіщо проводити аналіз пожнивних решток?
Аналіз побічної рослинної продукції, яка залишилась після збирання врожаю дозволяє отримати цінну інформацію про стан агроценозів та процеси перетворення поживних речовин в ґрунті.
Для аналізу відбираються пожнивні рештки кукурудзи, соняшника, пшениці та інших культур.
6 причин провести лабораторний аналіз пожнивних решток:
1
Валовий вміст елементів в пожнивних рештках рослин дозволяє розрахувати та оцінити їх фактичний винос з ґрунту, що важливо для уточнення балансу поживних речовин при удобренні.
2
Аналіз пожнивних решток дозволяє оцінити ефективність системи удобрення та корегувати її у майбутньому.
3
Співвідношення вуглецю та азоту, а також вміст сірки дозволяє спрогнозувати швидкість та інтенсивність процесів деструкції побічної продукції в ґрунті, а також можливе азотне голодування рослин.
4
При зароблянні рослинних залишків в ґрунт, аналіз дозволяє розрахувати потребу та норму внесення додаткової кількості азоту для їх оптимального розкладання до посіву ярих культур.
5
Якщо побічна продукція використовується для подальшого виробництва та переробки (виробництво органічних добрив, біогазу тощо) аналіз дозволяє уточнити хімічний склад вихідної сировини, для корекції технологічного процесу.
6
При літньому посіві другої культури, що актуально для півдня України, аналіз пожнивних решток допомагає отримати дані про баланс азоту та сірки та скоригувати норми внесення азотно-сірчаних добрив.
Показники для аналізу побічної продукції рослинництва:
- азот (N)
- фосфор (Р)
- калій (К)
- сірка (S)
- кальцій (Сa)
- магній (Mg)
- вміст вуглецю (С)
- співвідношення вуглецю до азоту (C:N)
При використанні пожнивних решток для переробки цілей важливими показниками можуть бути вміст вологи та сухої речовини, зольність, вміст органічної речовини.
Для аналізу потрібно відібрати наземну частину у декількох місцях на полі, сформувати об’єднану пробу у кількості не менше 200 г, запакувати у крафт-папір та надіслати у нашу лабораторію.